2011. ápr 27.

Szezon indítás a Hochswab alatt

írta: ddefekt09
Szezon indítás a Hochswab alatt

Az idei év első igazi montizása az osztrák Alpok egy közeli helyére vezetett. Turnauban, a Hochswabgruppe alatt fekvő kis faluban találtunk nyitva tartó kempinget. Többségük májusban nyit, érdemes ezért előre tájékozódni ilyenkor.

Turnau alig három és fél órára van Budapestről, közel Mariazell-hez, Épp csak, hogy már Stájerország. Ugyan a hegyek itt még alig nyúlnak 2200 méter fölé, de a tavaszi hó még bőven fedi a csúcsokat, ezzel adva magashegyi jelleget a tájnak. Az útvonal választásnál a bikemap volt segítségünkre. Ezt a két túrát jártuk végig:

http://www.bikemap.net/route/88044

http://www.bikemap.net/route/88040

Az első napi tekerés igazi élménybringázás volt. Először egy patakvölgyben mentünk felfelé, ami szűk sziklafolyósón át vezetett a meredek köves szakaszig. Itt hirtelen felugrottunk aztán 600 méter szintet. Nem bántuk meg: behavazott hegycsúcsok terültek el mindenhol körülöttünk, éles kontrasztot alkotva az alsóbb régiókban kirobbanó tavasz  színeivel. Közel 1500 méteres magasságban bringázhattunk másfél órát, majd egy technikás lejtő után kiértünk az aszfalt útra. Itt még gurultunk egy hatalmasat. Innét már nem volt messze a kemping, de szerencsére ért még minket pár meglepetés az úton addig is: két szép tavacska mellett álhattunk meg kifújni magunkat, és felkészülni az esti töpörtyűs rétes levesre.

Másnap már nem volt ekkora szerencsénk. Átmentünk a közeli településre, melynek neve Aflenz Kurort. Innen indultunk el egy mellékvölgyön át egy hágóba, melyből le tudtunk jutni a szomszéd Kurort üdülőhelyre. Itt ismét egy völgyön kezdtünk emelkedni, elhagyva egy zafír zöld tavat, és számtalan túristát.  Ekkor kaptuk az első gyanús esőcseppeket is. Mivel azonban az autó és köztünk addigra már volt egy hegy, nem nagyon akartunk visszaindulni, hanem inkább felfelé. Mire az 1520 méter magasan fekvő Sonnenschine hüttébe értünk, épp rákezdett a kiadós jégeső. Mintegy háromnegyed órával és két tál palacsintatészta levessel később indultunk tovább, a korábbinál 15 celsius fokkal hidegebb időben. Reméltük, hogy hamar lejutunk már - viszont e helyett jött még csak a fekete leves. A gerincnek átért az út az északi oldalára, ahol nagyjából 40 centi olvadt, süppedős hó fogadott bennünket. Esélyünk se volt felülni a gépekre, e helyett húztuk-vontuk a bringákat magunk után. Szünetet csak abban a húsz percben tartottunk, amíg egy fenyő alatt vártuk az ujabb felhőszakadás végét. Egy idő után meredek ösvényre értünk, és kisebb műszaki hibák is jelentkeztek. Ennél már csak az aszfalton volt rosszabb, ahol a talajon álló víz ugy fröcskölt ránk, mint ha a zuhany alatt állnánk. De ekkorra má átsegített a nehézségeken a kocsiban hagyott száraz ruhák gondolata..

 

 

 

Szólj hozzá

ausztria biciklitúra