2012. jún 08.

Hát, Cserhát...

írta: ddefekt09
Hát, Cserhát...

Nógrád megye kissé nehezzen megközelíthető, holott nincs túl messze. A rövid távolság ellenére is másfél-két óra vonattal az út, ami idő alatt talán 80 kilometert tesz meg az ujkori BZmot.

holloko_var_2_800.jpg

Ezért nem volt eddig az egynapos túrák napirendjén a Cserhát - több naposhoz pedig egyszerűen túl közel volt. Holott meglepően ideális TEREP azoknak, akik szeretik az ilyesmit. Az országos kék túra ösvényét szerettük volna követni Pásztótól a hegygerinceken át, Hollókő és a Naszály érintésével Vácig. Ez a terv egy kicsit ambiciózusnak bizonyult, és végül csak a Galga-völgyig jutottunk. Egész addig viszont - középhegységi viszonylatban - eszményi helyeken bringázhattunk. Aszfalton kétszer gurultunk negyed órát az egész nap alatt. A rövid emelkedőket sűrün váltották technikás lejtők. Minden alkalommal 2-300 méter szintkülönbséget tettünk meg, amivel hamar összejött egy combos napi szintemelkedés.

Az út nehézségét jól mutatja, hogy egy helyen még a klasszikus "carry" üzemmódba is kellett kapcsolnunk. Ez az, amikor a lovas hátára veszi a lovát. Most már tudjuk, Szanda-vár nem kifejezetten biciklibarát, bár az egykori erődítményből levezető út sok downhill-es örömöt tartogatott.

A túra meghozta a kedvünket egy újabb cserháti látogatáshoz is - az út elmaradt felét hamarosan pótoltuk.

Az előző szakasz végéhez, a Galga-völgybe vonatoztunk másodszorra. Innen már alacsonyabb dombok voltsak csak hátra, gyakran tarkítva falvakkal. Egy-egy falu között füves gerinceken is lehetett tekerni, mígnem Katalinpusztára értünk, a vadonatúj természetjáró központhoz. Innen meredeken elindult az ösvényünk a Naszály tetejére. Eleinte tolni kellett, majd egy hosszú szintezős szakaszon remekül lehetett mászni is. Végül azonban ismét egy kis tolás a gerincig, majd onnan kényelmesen, nyeregben a kilátó lábához. Utólag, már értem miért nem voltam fenn sose ezen a hegyen, pláne nem bringával..Izzasztó küzdelem volt felérni, különösen úgy, hogy már 50 kilóméter terep van a lábunkban. A siker végül nem maradt el.Előbb felértünk a Naszályra, majd meredek, nyilegyenes, keskeny avaros ösvényen folytattuk.  Már szürkült, amikor legurultunk Vácra, hogy felüljünk a hazafelé tartó vonatra.

Szólj hozzá

cserhát