2014. nov 20.

Pilisi tekergő

írta: ddefekt09
Pilisi tekergő

Hazánkban számtalan kijelzett turista útvonal szövi keresztbe-kasul erdeinket. Ezeknek egy része jól bringázható, de egy másik részük viszont vagy túl meredek, vagy túl forgalmas. Épp ezért igazi öröm egy-egy olyan jelzetlen csapást találni, ahol őszinte vigyorral az arcunkon kacskaringózhatunk fel és le. Mindezt ráadásul egy időnként sejtelmes ködbe burkolózó, 1000 színű őszi napon. Összességében már ez is elég lehetett volna egy klassz bringázáshoz, azonban ezúttal velünk volt a szerencse, és az összes többi tényező is remekül alakult: száraz idő, jó társaság, szép kilátás, keskeny ösvények és meredek letörések jellemezték az egész napot.

IMAG0262 (3) (Medium).jpg

Szentendrétől Pap-rét felé vezetett az út, a jól ismert erdei aszfalt úton. Ahogy egyre feljebb értünk, fokozatosan nyelt el minket a sejtelmes köd. A felhőben párás hideg volt ugyan, de a különleges látvány kárpótolt mindenért. Teljesen filmszerű volt itt minden pillanat, csak arra kellett figyelni, hogy a nagy álmélkodás közepette el ne veszítsük egymást. 

IMAG0263 (Medium).jpg

A jelzés nélküli ösvény időnként egészen elfogyott alólunk, és alig keréknyomnyi szélességben tesztelte az egyensúly érzékünket. Az "út" egyik oldalán meredély, a másik oldalán meg köves, sziklás hegyoldal. Mivel enyhén lejtett eközben, lehetőségünk volt kiélvezni a "trail" bringázás örömeit. Nagyjából egy órányi kavarás után értük el a Géza-forrást, ahol megtölthettük a kulacsokat. 

IMAG0270 (Medium).jpg

Kicsit arrébb egy kunyhó mellett előkerültek végre a szendvicsek is.  

IMAG0279 (Medium).jpg

Innen a jobban ismert, de szintén jelzetlen Spartacus ösvényen folytattuk, néhol kissé saras viszonyok között. Szerencsére nem volt mély a sár, csak csúszós bevonatot képzett a talajon. Időnként kipörgött a hátsó kerék - félreérthetetlenül adta ezzel a tudomásomra a Stumpy, hogy új gumikat követel hamarosan. Mielőtt az ösvény vége felé kiértünk egy szélesebb dózer útra, egy 60 fok körüli letörésen tartottunk bátorságpróbát. 

IMAG0280 (2) (Medium).jpg

Mivel a letörés után rögtön éles kanyart kellett venni, ezért a maximum 3 pontszámos gyakorlatot Peti tudta csak bemutatni (0 pont - letolás, 1 pont - esés, 2 pont - leéréskor láblerakás, 3 pont - leéréskor továbbhaladás). 

Innen az út egyenesen vezetett a Pilisszentlászlói kocsmába, ahol kiélvezhettük, hogy idén már legálisan lehet sörözni a bringatúrán. Utána még egy köves, félhomályos szakasz következett, ami erősen lejtett is. Így értünk ki végül Szentendrére. 

IMAG0258 (2) (Medium).jpg

Szólj hozzá

pilis mountain bike biciklitúra montizás