2015. feb 02.

Chianti bringatúra Firenzéből Sienába

írta: ddefekt09
Chianti bringatúra Firenzéből Sienába

Toszkána már párszor előkerült a blog bejegyzések között, ez a mostani út mégis különlegesnek tekinthető. Amióta csak elkezdtem erre a vidékre járni, mindig azt vártam, hogy megcsinálhassam ezt az túrát. Sajnos azonban nem volt rá sosem elég idő, vagy ha volt, akkor esett az eső. Most viszont egy igazi teljes nyári nap volt megvalósítani a terveket.

udvarhaz.jpg

Az út különlegessége nemcsak a jellegzetes toszkán táj, hanem, hogy átszeli az un. Chianti megyét, ahol a híres helyi vörösbort termelik. Ennek köszönhetően egymást követik a pincészetek, ahol egyben hatalmas, virágos mediterrán villákban élnek a helyi gazdálkodó családok. Mindegyik ilyen udvarház olyan, mint valami klasszikus olasz film helyszíne. Medencepart, szobrok, borostyán, terrakotta edények és végtelen nyugalom.venyige.jpg

A túra többnyire kis forgalmú utakon haladt. Az első szakasz kicsit körülményesen kacsázott, de később már jól kijelölt kerékpáros útvonalon haladhattunk. Mielőtt a borvidék jellegzetes pincéi elkezdődtek volna, egy drámai amerikai hadi temetőt is meglátogattunk. A több ezer fehér kereszt elgondolkodtatott, mennyi tengerentúli katona halt meg itt, távol a hazájától, hogy felszabadítsák Európát a fasizmus alól. 

luxembourg_american_cemetery.jpg

A rövid pihenő után, elértük a borvidék terméskőből kirakott településeit. Egymás után váltakoztak a völgyek és a dombtetők, úgy, hogy általában ezeket a kisvárosokat a magasabban fekvő helyekre építették. Csinos kísérőm még csak most ismerkedett a kaptatók élményével, és nem mondom, hogy ne lett volna rá bőven alkalma.

castila4_jo.jpg

Miután felértünk az aktuális dombtetőn álló piazzára, mindig megfordult a fejünkben, hogy most már nem a borkóstolásnak jött-e el az ideje. Aztán elég volt az előttünk álló út hosszára gondolni, hogy gyorsan búcsút intsünk a hívogató kis kiméréseknek és pincészeteknek.

tajkep.jpg

A sokadik domb megmászása után viszont egyszercsak kitárult előttünk az alacsonyabban fekvő vidékekre néző panoráma. Felsejlett a messzeségben Siéna városa. Elhatároztuk, hogy ha odaérünk, akkor egy főtéren elfogyasztott papírvékonyságú pizzával, és a finom chianti classico-val fogjuk ünnepelni, hogy ilyen tartalmas napot töltöttünk el a nyaralás közben. 

siena.jpg

 

 

Szólj hozzá