2016. máj 08.

Best of Börzsöny

írta: ddefekt09
Best of Börzsöny

Vannak a mountain bike-os életében azok a napok, amik igazán összejönnek: nem csak az időjárás szép, vagy a kondi tökéletes, de új utakat is sikerül felfedezni, melyek tökéletes bringa élményt biztosítanak akár hegymenetben is, de pláne lejtőzésben. És bár évek óta járunk ki a pesti Alpokba, azaz a Börzsönybe, mégis most sikerült összerakni egy tökéletes karikát. Könnyűnek nem nevezném, de kis gyakorlattal teljesíthető. 

borzsony4_large_1.jpg

Pár éve nagy kedvencünk volt a Foltán-kereszt felé vezető kék jelzés a Csóványosra. Viszonylag meredek, de tekerhető ösvény volt, amin hamar el lehetett érni a - budapesti viszonylatban - félelmetes magasságokba törő, 930 méteres hegycsúcsot. Azonban a 2014 decemberi jégkár után áthelyezték a jelzést, kicsivel keletebbre. Most már túl meredek lett, és így - hosszan tolva a bringát felfelé - igazából élvezhetetlen. Ezzel szemben viszont Királyrét felől, ha az erdei úton Diósjenő felé indul a rider, akkor fokozatosan emelkedve, kellemes, köves/földes úton eléri azt a piros sí út jelzést (nagy piros X), ami szintén Foltán-kereszt felé vezet. Onnan meg már tulajdonképpen fél-egy órán belül kényelemesen a vadonatúj csóványosi kilátó tetejéről lehet kémlelni a Tátrát. Aztán pedig jön az egyik legjobb itthon abszolválható, kanyargós, enyhe, de határozott lejtésű, technikás ösvény, a piros háromszög Rakodóra. Egy gyors kitérő innen a bableveséről és panoráma teraszáról ismert Nagy-Hideg Hegy hüttébe. Utána kék sáv, majd kék négyzet jelzéseken fékszaggató downhill, Kisirtáspuszta irányába.

borzsony3_large.jpg

Azonban mielőtt elértük volna Kisirtást, a sárga kereszt jelzésen éles kanyar balra. Eztán egy kényelmes mászás, majd újabb hosszas, adrenalin és endorfin bomba száguldozás majdnem egészen Kóspallagig. Innen szabadon választható befejezés: aki autóval jött (mint ezúttal mi), az visszamehet a zöld jelzésen Királyrétre, aki viszont vonattal, az még tovább zúzhat Kismaros felé a sárga jelzésen, a patakvölgyben. 

borzsony3_large_1.jpg

Így lett ebből az útból Best of Börzsöny: alig 40 kilométerre 1600 méter mászás jutott, de minden perce tökéletes monti élmény, mindez súlyosbítva a legszebb tavaszi zöld bio orgiával. Minden bizonnyal nem utoljára jártunk erre. 

Szólj hozzá