Tekerés blog

Ki a természetbe, kerékpáron!

2018. jún 09.

Klasszis angol táj bringával

írta: ddefekt09
Klasszis angol táj bringával

Bokros munkahelyi teendőim Dél-Anglia felé sodortak. Amikor láttam, hogy a szeminárium, amire érkezem, a Dartmoor Nemzeti Park északi oldalán fekszik, azonnal tudtam, hogy legalább két nappal előbb kell, hogy érkezzek egy jó kis bringázás reményében. 

mini_sel1.jpg

 A kölcsönzői bringa begyűjtését hamar abszolváltam. Kissé fájó szívvel vettem tudomásul, hogy egy belépő szintű monti nyergében kell majd tölteni ezt az időt. De sebaj, gondoltam, ilyesmin nem akad fenn az ember, végűlis épp én szoktam mindig emlegetni egy zenész barátomat, aki megmondta: a dobos számít, nem a dob! 

mini_sel2.jpg

Az út első szakaszán kis falvak közt kacsáztam. A falvak közt meg elterülő erdőségek és rétek váltakoztak. Egymást követték a klasszikus angol "country" ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 15.

Enduro bringázás az olasz Riviérán

írta: klake
Enduro bringázás az olasz Riviérán

 Finale Ligure-ban az Alpinbike-kal

Körülbelül három éve hegyi kerékpározom heti rendszerességgel, tavaly év elején döntöttem úgy, hogy mostantól tudatosan a  “lejtőzésre” fogok koncentrálni. Ebbe az elmúlt egy évbe belefért a hazai pályák begyakorlása, a kezdőknek szánt Mecsek Enduro verseny, kis itthoni és külföldi bikeparkozás, valamint egy nagy rugóutas enduro bringa beszerzése is. Nem mondanám, hogy ez az egy év nagy rutint adott volna, de úgy éreztem, hogy az alapok megvannak. Azonban semmi nem készíthetett fel arra fajta bringázásra, ami Finale-ban várt engem.

img_20180305_144335931_2.jpg

Finale Ligure egy relatíve ismeretlen kis városka az olasz Riviérán, homokos tengerparttal, szép állapotban megőrzött óvárossal, várral, templommal. Azonban a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 14.

Havas kanyargás

írta: klake
Havas kanyargás

Bringás fórumokon beszéltek egy jelzetlen kanyargós ösvényről Pilisvörösvár mellett. A két ünnep között végre volt időm elmenni. A korábbi napokban meleg volt, viszont pont előtte nap éjjel leesett egy nagyobb adag hó, ami szép fehérbe öltöztette az erdőt. Egészen különleges élmény volt. Végül a kint töltött két órából kicsivel több, mint egy órát tekertem, maradék időben, fotóztam vagy az erdőt és a kilátást csodáltam. A friss hó jól tapadt, lehetett benne haladni. Turista is kevés járt arra, mert viszonylag félreeső helyen volt az ösvény.

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 07.

MTB iskolák találkozása a pilisi sárdagasztóban

írta: klake
MTB iskolák találkozása a pilisi sárdagasztóban

Január első hétvégéjére tavaszias időt ígértek, ezért Ákossal kaptuk magunkat és elugrottunk a Pilisbe. Korábban felfedeztem errefelé pár jobb ösvényt ezért volt útvonal ötletem egy dupla körre: Pilisszentkeresztről fel Dobogókőre majd vissza le aztán fel Pilistetőre.

Amit mindketten tudtunk előre, hogy atom sár lesz, lévén egy hete még mindent hó takart. Ez befolyásolta bringaválasztásunkat is, ami egy vicces youtube mtb-os "vs"-szerű tesztszituációhoz vezetett. Mindketten eléggé be vagyunk oltva a monti függőséggel, ezért veretes magyar forintjainkat bringákra költve abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több montink is van (fejenként kettő) így tudunk alkalomhoz illően kerékpárt választani.

Ákos egy nemrég vásárolt ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 01.

Mátrai Montizások 1.: Megcsináltuk a Kékest hátulról

írta: ddefekt09
Mátrai Montizások 1.: Megcsináltuk a Kékest hátulról

Bár a Pannon Csomolungma meghódítása sokak számára ijesztően hangzik, valójában több érdekes útvonal is áll a mászásra éhes bringás rendelkezésére. Elsősorban adja magát a közúti megoldás; illetve a rekreációs kerékpározással is teljesíthető döngölt földút, ami Parádfürdőről indul, és a Kékes déli oldalán, a Négyeshatárhoz érkezik. Mi a Vörösmarty fogadótól indultunk egy piros kereszt jelzésen. Azonnal élvezetes ösvényen haladtunk. Főleg szintben, kicsit fel-le. Időnként erősen köves talajon, technikásan kellett venni az akadályokat. Szuper kezdése a napnak! Aztán egy Pisztrángos-tó elnevezésű, zöldes színű nagy tócsához értünk. A kihelyezett felirat szerint sem pisztráng, sem más hal nem él benne, csak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 16.

Bibliai tájak bringával: Jeruzsálemből a Holt-tengerhez

írta: ddefekt09
Bibliai tájak bringával: Jeruzsálemből a Holt-tengerhez

20170119_135944_2.jpg

A bakancslistám egyik kiemelt helyén szerepelt az izraeli Negev és Júdeai sivatag. Régóta elhatároztam, hogy ha egyszer erre járok, mindenképpen megtalálom a módját, hogy bringázhassak itt legalább pár napot. A túra előkészületei során gyorsan kiderült, hogy élénk monti élet van errefelé. Vannak bejárt ösvények, lehet bérelni itt-ott jobb bringákat is, és vannak direkt erre szakosodott túra vezető szolgáltatók is. Mi azonban a saját utunkat szeretjük járni. Kivittük magunkkal a jó öreg merev farú gépeket; feltérképeztük a a sporttársak online javaslatait, letöltöttük a GPS koordinátákat. Majd egyszer csak ott álltunk öcséimmel kőhajításnyira a Siratófaltól, kalandra éhesen.

20170118_162525.jpg

Első feladatunk az volt, hogy eltaláljunk ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 01.

Gerilla kagyló főzés bringatúrán

írta: ddefekt09
Gerilla kagyló főzés bringatúrán

Az andalúziai túra végeztével már csak egyetlen dolog hiányzott, ami lemaradt addig az étlapról. Ettünk rengeteg tapas-t, különleges sonkákat és sajtot, paella-t, illetve fenséges lakomát csaptunk a híres rabo del torro -ból. Majd az utolsó napon, alig pár órával a repülő indulása előtt, az áruházi halas pult készleteiből bevásárolva hatalmas főzést csaptunk egy sima, pálmafás-vízeséses közpark kellős közepén. Kagylót készíteni nagyon egyszerű, ez a videóból is kiderül, és meglepően olcsó is. Igazán kár kihagyni, ha valaki olyan környéken jár, ahol lehet kapni, és történetesen van nála egy kemping főző szett is. 

Tovább Szólj hozzá

2016. okt 06.

A Garda-tónál minden mindegy: XC vagy enduró vagy all mountain vagy csak menjünk le a partra

írta: ddefekt09
A Garda-tónál minden mindegy: XC vagy enduró vagy all mountain vagy csak menjünk le a partra

Ahogy azt már az előző bejegyzésben írtam, a Garda-tónál négy túrát is tettünk. Az első történetét már eldaloltam e blog történelmének legsikeresebb posztjában. A másik három útvonalat ebben a cikkben próbálom meg összefoglalni. 

A második túránkon alaposan beleláttunk abba, hogy miért annyira népszerű kerékpáros desztináció ez a hely. A Garda-tó körül ugyanis számtalan másik tó van, ahová kerékpárúton lehet eltekerni. De nem akármilyen utak ezek: szűk völgyekben, tóparton kacskaringózó, helyenként murvás utak, amik néha meglepő meredekséggel kedveskednek az erre bringázó családoknak és nyugdíjas felfedezőknek.

mini_20160829_160209.jpg


Szerencsére azoknak sem kell otthon maradniuk, akik nem érzik az ambíciót a kardió edzésre: a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 11.

Ha csak egy napod van bringázni a Bükk-fennsíkhoz, akkor ezt a túrát csináld meg!

írta: ddefekt09
Ha csak egy napod van bringázni a Bükk-fennsíkhoz, akkor ezt a túrát csináld meg!

Mivel a tavaszi időjárás nem volt igazán kegyes hozzánk, ezért többszöri próbálkozásra sem sikerült egy kétnapos hétvégét összehozni a rejtélyes Bükk-fennsíkra. Ugyan kétszer is kijelöltük az időpontot, de mindig végül elromlott az idő. Úgy voltunk vele, hogy ide csak akkor megyünk, ha tényleg maradéktalanul kiélvezhetjük a tájat és az ösvényeket. 

Egy évekkel ezelőtti sikeres túra tapasztalatain felbuzdulva ismét a Hór-völgyön át vágtunk neki az útnak. Ezúttal nem találkoztunk amerikai ornitológus kommandóval; viszont a környék épp olyan érintetlen földön túli nyugalmat áraszt magából, mint egykoron.

20160611_110129_large.jpg

Most viszont már minden extrával felszerelt látogatóközpont áll a déli bejáratnál (Cserépfalu), ahol az ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 08.

Best of Börzsöny

írta: ddefekt09
Best of Börzsöny

Vannak a mountain bike-os életében azok a napok, amik igazán összejönnek: nem csak az időjárás szép, vagy a kondi tökéletes, de új utakat is sikerül felfedezni, melyek tökéletes bringa élményt biztosítanak akár hegymenetben is, de pláne lejtőzésben. És bár évek óta járunk ki a pesti Alpokba, azaz a Börzsönybe, mégis most sikerült összerakni egy tökéletes karikát. Könnyűnek nem nevezném, de kis gyakorlattal teljesíthető. 

borzsony4_large_1.jpg

Pár éve nagy kedvencünk volt a Foltán-kereszt felé vezető kék jelzés a Csóványosra. Viszonylag meredek, de tekerhető ösvény volt, amin hamar el lehetett érni a - budapesti viszonylatban - félelmetes magasságokba törő, 930 méteres hegycsúcsot. Azonban a 2014 decemberi jégkár után áthelyezték a ...

Tovább Szólj hozzá

2015. nov 17.

Két nagyon hasznos cikk

írta: ddefekt09
Két nagyon hasznos cikk

bikebags.png

Bár ez a blog inkább túrabeszámolókat kíván összegyűjteni, ezúttal két hasznos linket mégis megosztanék. Mindkettő angolul van ugyan; talán majd egyszer megírok én is egy ilyen cikket magyarul. Az egyik cikk azt szolgál demonstrálni, hogy már akár 160 000 forint körüli angol fontért lehet olyan bringát vásárolni, amit kifejezetten túrázásra fejlesztettek. Részletek itt . A másik cikk meg átfogó képet ad a piacon elérhető (neten megrendelhető) korszerű kerékpáros táskákról. Ez utóbbinál látszik csak igazán, hogy mik a legfrissebb trendek, és hogy mennyi lehetőség van a súly optimális elosztására. Ide kattintson, aki szeretne ámulni-bámulni!

Tovább Szólj hozzá

2015. nov 11.

Belevaló Benedek, avagy miből lesz a cserebogár

írta: ddefekt09
Belevaló Benedek, avagy miből lesz a cserebogár

Épp öregesen lejtőzgettem a Nagy Hideg-Hegyről lefelé, amikor váratlanul felbukkant egy szemüveges kiskamasz srác az egyik kanyarban. Sisakkamerát viselt, és bár sietős volt a dolga, de azért bátorkodtam megszólítani, elvégre egy irányba mentünk, és megörültem, hátha készülhet egy-két jó snitt az útról a Kedves Olvasók szórakoztatására. Szerencsére belement a dologba. Mielőtt elindultunk azért finoman megkért, hogy ne raboljam az idejét, és menjek rendes tempót - hát kicsit meg is próbáltam összeszedni magam. Az eredmény itt megtekinthető. Jól látszik, hogy az ifjú titán nem maradt le egyszer sem, stabilan verette lefelé a merevfarú gépével, nem kímélve a vasat egy pillanatra sem. A bevállalós hozzáállása kellő ...

Tovább Szólj hozzá

börzsöny biciklizés downhill

2015. nov 04.

Enduró bepakolás

írta: ddefekt09
Enduró bepakolás

20150825_100740_large.jpg

 

Nehéz eldönteni, hogy inkább szerencsés vagy inkább szerencsétlen az a helyzet, amikor úgy kell összepakolni a felszerelést, hogy a létező legkisebb súlyt kelljen csak cipelni. Ez nem az a szokásos eset, amikor két nagy oldaltáska feneketlen zsebeit lehet telepakolni, hanem az, amikor úgy dönt a rider, hogy márpedig ő terepezni is akar a több napi cuccával. Ilyenkor a csomagtartó és az arra kerülő táskák többé nem opció, helyette jönnek az alternatív megoldások. 

Idén én azt választottam, hogy a vázra egy szabóval méretre optimalizált táskát készíttetek. Ezt egy nyereg alatt puhított rögzített kompressziós zsákkal egészítem ki. Illetve viszek egy 30 literes hátizsákot. 

 

...

Tovább Szólj hozzá

cross biciklitúra enduró

2015. okt 30.

Videó beszámoló a Sierra Nevada bringás csúcstámadásról

írta: ddefekt09
Videó beszámoló a Sierra Nevada bringás csúcstámadásról

Az andalúziai bringatúra egy hosszabb posztot is megérdemelne. Először azonban csak egy kisebb, de annál izgalmasabb részletet szeretnék megosztani a kedves olvasókkal. Aki elvetődött már valaha a Costa del Sol luxxy strandjaira Dél-Spanyolországban, valószínűleg kiszúrta a tenger fölé magasodó hegyóriást. Velem is ez történt. Amikor pedig megtudtam, hogy Európa legmagasabbra, 3395 méterre kacskaringózó szilárd burkolatú útja épp itt van, azonnal megfogalmaztam magamnak a célt: feljutni, és meglátni Afrikát!

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 05.

Volt Fesztivál Cross Country 2015.

írta: ddefekt09
Volt Fesztivál Cross Country 2015.

Egy igazán jó fesztivál mindenkinek tartogat valami kellemes élményt. Van aki hónapokat vár a Motörhead koncertre, de van olyan is, aki a Lővéreket illetve az Alpokalját szeretné visszafoglalni, és egy-egy jól sikerült tekerés után pedig a borfaluban fröccsözni a sporttársakkal. Sopron ezért nagy kedvenc - nem tud olyan gyengén muzsikálni még David Guetta sem, hogy másnap ne érjen fülig a mosoly, amikor reggel felül a nyeregbe a mountain bike -os fesztivál szökevény.

20150630_191555_large.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 02.

Chianti bringatúra Firenzéből Sienába

írta: ddefekt09
Chianti bringatúra Firenzéből Sienába

Toszkána már párszor előkerült a blog bejegyzések között, ez a mostani út mégis különlegesnek tekinthető. Amióta csak elkezdtem erre a vidékre járni, mindig azt vártam, hogy megcsinálhassam ezt az túrát. Sajnos azonban nem volt rá sosem elég idő, vagy ha volt, akkor esett az eső. Most viszont egy igazi teljes nyári nap volt megvalósítani a terveket.

udvarhaz.jpg

Az út különlegessége nemcsak a jellegzetes toszkán táj, hanem, hogy átszeli az un. Chianti megyét, ahol a híres helyi vörösbort termelik. Ennek köszönhetően egymást követik a pincészetek, ahol egyben hatalmas, virágos mediterrán villákban élnek a helyi gazdálkodó családok. Mindegyik ilyen udvarház olyan, mint valami klasszikus olasz film helyszíne. Medencepart, szobrok, ...

Tovább Szólj hozzá

2015. jan 24.

Ardenneki offenzíva

írta: ddefekt09
Ardenneki offenzíva


valley1.jpg
Az Ardennek mindenki számára ismerősen csengő név, bár talán elsőre nem a pezsgő mountain bike élet jut az emberek eszébe. Pedig akár juthatna is: a 4-500 méter magas hegyek között húsznál is több kijelölt monti útvonal kanyarog az erdőben. Jellegzetességük, hogy a hegységet átszelő mély folyóvölgyből kell azonnal felkapaszkodni a tágas fennsíkra; illetve hogy nem nehéz az egykori súlyos harcok nyomaira vagy emlékműveire bukkanni itt-ott. Maga a táj igen kétarcú: a folyóvölgy városkái idilli képet festenek, míg az erdő sűrű és komor képet mutatott a ködös, esős időben.  river.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

2014. nov 20.

Pilisi tekergő

írta: ddefekt09
Pilisi tekergő

Hazánkban számtalan kijelzett turista útvonal szövi keresztbe-kasul erdeinket. Ezeknek egy része jól bringázható, de egy másik részük viszont vagy túl meredek, vagy túl forgalmas. Épp ezért igazi öröm egy-egy olyan jelzetlen csapást találni, ahol őszinte vigyorral az arcunkon kacskaringózhatunk fel és le. Mindezt ráadásul egy időnként sejtelmes ködbe burkolózó, 1000 színű őszi napon. Összességében már ez is elég lehetett volna egy klassz bringázáshoz, azonban ezúttal velünk volt a szerencse, és az összes többi tényező is remekül alakult: száraz idő, jó társaság, szép kilátás, keskeny ösvények és meredek letörések jellemezték az egész napot.

IMAG0262 (3) (Medium).jpg

...

Tovább Szólj hozzá

pilis mountain bike biciklitúra montizás

2014. okt 17.

Macedón trailer

írta: ddefekt09
Macedón trailer

Egy régi álom vált valóva azzal, hogy eljutottunk a Macedóniába, ebbe a természetileg és kulturálisan is különösen izgalmas régi-új, keresztény-muszlim köztársaságba. Olyan ez az ország, mintha egyszerre feküdne mindennek a határán. Fordulatokban gazdag történelmük nyomai, a jugoszláv szocializmus és az albán balkán jelei faluról falura váltogatják egymást.  Lesznek még további képek, versek és útvonal leírások, de egyelőre most elégedjetek be ennyivel.

Route 2,832,372 - powered by www.bikemap.net
Tovább Szólj hozzá

görögország macedónia biciklitúra

2014. aug 14.

Dachsteinrunde - Gleccservidék alulnézetből

írta: ddefekt09
Dachsteinrunde - Gleccservidék alulnézetből

  dachstein2.jpg

dachstein5.jpgBár neve alapján könnyű valami ijesztő dologra gondolni, a Dachsteinrunde akár egy családi mountain bike program is lehet, ha valaki a könnyebb variánson akarja körbejárni a hegyet.
Persze csak olyan családoknak ajánlott, akiket nem zavar pár hosszabb emelkedő, és az alpesi környezetben jellemző másik akadály: a pár naponta újra meg újra előkerülő jó barát, az eső.


Mi Bad Aussee településen kezdtük a karikát, szinte azonnal meredeken másztunk felfelé egy sóderúton, egyenesen az ezer méter feletti méteres magasságba. Az útnak már ezen a szakaszán feltűnt, hogy bizony rengetegen járják körbe a hegyet nyélen. A 15 és 75 év közötti korosztály teljes spektruma megtalálható volt, és mindössze egyetlen közös vonása volt a ...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 27.

Ősrégi kultúrtáj - szociális biciklizés

írta: ddefekt09
Ősrégi kultúrtáj - szociális biciklizés

Az Őrség igencsak kiesik a bejáratott desztinációk közül. Ha nyugat felé indul az ember, általában inkább a magasabb hegyeket választja. Azonban ha lankásabb vidékeket keresünk, és a társaság sem csak elvetemült profikból áll, akkor jó választás lehet ezt a látnivalókban gazdag tájegységet felkeresni. Ráadásul - szemben a blogon megszokott útvonalakkal - itt főleg az aszfaltos vagy sóder utak dominálnak, ezáltal a kevésbé gyakorlott kerékpártúrázók is megtalálhatják a számításaikat. Akik szeretik a kihívásokat is, azt megnyugtathatom: van pár rövid, de igazán meredek emelkedő is. Sőt, ezen a túrán is elmondhattuk, hogy a legszebb helyekre (Kétvölgy, és a sokat mondó nevű Ritkaháza) most is a legnehezebb út vezetett. Aki ...

Tovább Szólj hozzá

2013. dec 03.

Mediterrán montizás Korzikán

írta: ddefekt09
Mediterrán montizás Korzikán

korzika1.jpg

Kevés olyan hely van elérhető távolságban, ahol a tengerpart felett kétezer méteres hegyek terpeszkednek. Magashegyi kősivatagból legurulni az azúrkék, fehér homokos tengerpartra nem mindennapi élmény, ahogy egy kacskaringós ösvényen bringázva újra meg újra megfürödni a sós vízben sem az. 

Bringatúra útvonalak nem kifejezetten vannak jelezve, csak pár weboldal számol be egy-egy MTB szakaszról. A spontán felfedező utaknak a sziklás terep húz korlátot: az elővigyázatlan úttörő könnyen hosszú cipekedésbe futhat az alpesi jellegű lejtőkön.

A sziget nagyrészt hegyvidéki, így számtalan lehetőség van szép tájakat találni. Mi három útvonalat szemeltünk ki: szerettünk volna egy napot bringázni az Agriates du Desert ...

Tovább Szólj hozzá

2013. nov 19.

Felvidéki portya

írta: ddefekt09
Felvidéki portya


kep1 (Small).jpg

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Karancs-Medves nem tartozik a legismertebb hazai célállomások közé, mint hogy a környék turistatérképét szinte lehetetlen beszerezni. Még az egyik legrégebbi outdoor szaküzletben se volt, egy belvárosi könyváruházban pedig egyenesen azt állították, hogy nem is létezik. Épp ezért az OpenStreetMap-re és egy régi túratárs beszámolójára hagyatkozva kerekedtünk fel, hogy a Salgótarján környéki látványosságokat felfedezzük. Márpedig, van belőlük bőven.

...

Tovább Szólj hozzá